Ahad, 31 Julai 2011

Ramadan datang Lagi...

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2...

Haii kawan2... Esok 1 Ogos 2011 (Isnin) bersamaan 1 Ramadan 1432H...
Alhamdulillah kita dapat berjumpa lagi dalam bulan penuh Barakah ini... 


Jom dengar lagu dibawah ni...Dengar juga bait2 lagu nya....Hayati & amalkan ya...


Moga Ramadan kali ni adalah lebih baik dari yang sebelumnya...
Syukur Alhamdulillah masih diberi peluang dalam bulan yang mulia ni, jadi jangan sia2kan ya...!!!

Marilah berebut2 mengutip pahala ya, bukan selalu...setahun sekali beb...!

Mari muhasabah diri sendiri, sejauh mana ketakwaan kita padaNYA...
Puasa bukan sahaja tahan lapar & dahaga, malah kena puasa dari segi menjaga pancaindera dari perkara2 maksiat...


Yang kapel2, cintan-cintun tu kurang2kan juga ya, nasihat untuk diri sendiri juga...

Banyak artikel2 yang bercerita  akan 1001 kebaikan Ramadan Al-Mubarak ni, jadi bacalah untuk tambahkan ilmu...pesanan untuk diri sendiri juga...

Jadi Jom Terawih...! Bulan2 lain xda kan, tambahkan dengan Tadarus &sebagainya, diberi peluang berjumpa Ramadan ini hanya setahun sekali, kita pun tak tahu adakah kita akan berjumpa lagi atau x...


Jadi Jom Hargai...! Buat betul2 okkayy...
Salam Ramadan Al-Mubarak Ya Sahabat2 yang saya kasihi...
Ikhlas dari saya, mohon ampun & maaf andai tersalah kata, bahasa & perlakuan sekiranya segala penulisan dalam blog ini, andai ada sesiapa yang terasa...maafkan saya ya...saya juga manusia...

TQVM juga kepada ilmu2 yang telah diberi... Khas untuk MakAbah, adik beradik, saudara2 & sepupu2, sahabat teman kawan, guru2 yang telah menabur ilmu yang tidak pernah jemu & juga yang mengenali diri ini...

Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri... ~Wallahualam~

Sabtu, 30 Julai 2011

Jom Exchange Review Alexa, sama2 meningkat...!

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2... Haaii malam2 ni saya nak cerita pasal alexa...Yang perkenalkan benda alah ni dulu dekat saya ialah kawan sengal lagi sengal iaitu Shahril Zaabar@Mr. Aril...hehe atau boleh ke blog dia http://softwarefordummies.blogspot.com/ ...walau dia xpromote blog saya, saya tetap promote blog dia...hehe guarau2.. Tapi itu bukan isunya, saya nak cerita apakah itu http://www.alexa.com/ ...senang nak fahamnya, kita boleh tahu traffic rank blog kita dekat dunia & di Malaysia...best bukan...? Jadi, apa pentingnya review alexa plak ni? Dengan review alexa korang bolah naikkan rank blog korang & sahabat2 yang lain, yang terlebih paling penting boleh tolong geng2 blogger yang baru mahupun memang dah otaii untuk naikkan rank, yelah tolong sama2 member kan...hehe... Jadi, jom la kita exchange review alexa !!!. Sahabat2 review alexa blog saya, then saya akan review alexa sahabat2 semula ya...InsyaALLAH... Jom belajar review...! 1) Pertama, sila klik LINK dibawah...
Lepas tu korang akan jumpa macam gambar dibawah lepas klik LINK, mesti sama tau...
Sahabat2 boleh nampak rank saya di dunia & di Malaysia, nampak x..? xnampak, kena pakai kanta lah....haha
2) Berikutnya sila klik REVIEW macam gambar dibawah...tekan tau...!
3) Lepas tu korang kena klik dekat WRITE A REVIEW macam gambar dekat bawah ni...
4) Dah selesai klik WRITE A REVIEW, dia akan muncul plak macam gambar dibawah ni... korang boleh login melalui Alexa Account atau Facebook... Haa pilihlah mana2 yang mudah ya...hehe, kalau xda Alexa acc, gunalah Fb acc & bla...bla...
5) Sahabat2 sekalian, isi lah bahagian2 yang diorang suruh isi tu, macam review headline, comment & bla..bla...haaa yang paling penting saya nak 5 star tau untuk SITE RATING...! hehe...ingat tu...!
Then, submit tau macam gambar di bawah ni...jangan lupa plak...!!! hehe
6) Lastly, kalau dah review untuk bog saya, plzz komen2 lah dekat entri ni atau entri terbaru blog saya ya...atau bolehlah menjerit dekat shoutmix chat tu...! hehe, nanti saya review blog kalian2 plak...InsyaALLAH...yelah manusia kan, takut lupa plak nanti...hehe
Kredit kepada mereka, mudah saya nak faham & yang penting pemurah nak terima & bagi ilmu2 baru ni..hehe
Jadi tunggu apa lagi...? hehe jom sharing2, sebab SHARING is CARING, CARING is LOVING...hehe
Jom EXCHANGE..!
Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri... ~Wallahualam~

Memori Dragon Ball...

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2...

Haiii kawan, hari minggu macam ni mesti korang ada yang bosan, xtau apa nak buat kan..
Haa kalau xtau nak tengok cerita apa, saya boleh membantu...haha jom tengok Dragon Ball...ok x...?

Menarik bukan...? Korang ingat lagi x...?




Yang pasti Dragon Ball ada tiga siri cerita kesemuanya iaitu Dragonball, Dragonball Z & Dragonball GT...betul x..?

Yang tak boleh blah, orang selalu cakap...kau nak tahu x...? Dragonball ada 7 biji kesemuanya...haha



Sebenarnya, saya kurang minat anime ni, sebab panjang sangat...haha maaf ek

Dulu kecil2 yang suka tengok kartun ni, abang2 & kakak2 saya lah...xsilap saya buku komik tu diorang dapat beli semua episod kot...hebat bukan...?haha membazir duit ada gak, tapi minat kan, janji diorang xbuat benda2 xberfaedah..tapi entah ke mana buku tu sekarang...

Memori tu ada balik lepas abang den pun download cerita tu balik, dekat mana..? dekat web ni lah kalau xsilap http://watch-dragonball.com/ ...hehe, yelah cuti kan memang dah xda kerja, kena kerja download cerita lah...haha

Habis menyemak dalam pc aku...! adooi, tapi xsempat diselamatkan sebab dah rosak plak hard disk tu...ermm


Selain tu dekat http://jieazzmovie.net/category/anime-cartoon/  pun ada gak, tapi korang kena rajin carilah dekt laman tu, macam2 ada...



Cerita tu demands dia memang tinggi lah...
Kalau x, pemilik2 web dekat seluruh dunia ni xda sediakan link untuk tengok dekat internet mahupun download terus...betul x...?

Semua episod ada kot dekat web tu, kalau xpercaya cubalah buka dulu...huhu
Tapi, dekat google tu pun korang taip saja DRAGONBALL, cofirm banyak web yang sediakan & saya cuma bagi link yang ada semua episod...

Sailormoon pun tayang balik kot dekat tv...haha itu pun saya ada tengok gak dulu...korang plak...?




Pada saya xpengaruh sangat anime ni, tapi jangan melalaikan sudahlah ya...hehe
Den suka Detective Conan & macam2 gak, tapi kadang2 jadi bosan... yelah lama sangat kan cerita tu...tapi yang penting best kot..!

Pada yang xtau tu, silalah watch or download  ya...! Saya xnak cerita tentang Dragonball ni sebab biar korang sendiri yang tengok, xbest lah kan orang lain cerita...huhu

Moga korang suka & terhibur dengan entri aku ni ya....
Jom tengok...! huhu...

Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri...
~Wallahualam~

Nak belanja saya, sila klik dibawah ni...hehe






Boboi Boy...

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2...
Haii, hari nak cter pasal boboi boy plak... Haha mcm budak kecik kan, tp cerita ni menarik lah, macam upin & ipin.. Tapi bezanya watak & perwatakan dalam cerita ni berbeza sebab diorang semua adalah superhero... Hebat bukan...? Orang malaysia pun dah pandai create cerita superhero ni dalam kartun lah... Saya tahu pasal cerita ni pun dari anak buah den lah...asyik2 cakap Terbaikk..!!! aduhai... Dan selepas tu, den pun byk lah tanya dekat dia...haha Kalau korang nak tahu, dekat TV3 ada gak siarannya.. Pukul 7 malam pada hari Ahad... Superhero2 dalam cerita tu adalah Boboi, Gopal, Yin, Yaya... Yang pasti diorang ada lawan org jahat iaitu Alien & geng...hehe, kalau xsilap Nak tahu lebih lanjut kenalah tengok sendiri ya...! Download pun boleh...! banyak link disediakan, dekat youtube pun ada tau... Watak sampingan macam Tok Abah pu ada gak kalau xsilap... Dekat bawah ni adalah trailer & lagu dia sekali...best2... Jom dengar...
video 
Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri...
~Wallahualam~

Rabu, 27 Julai 2011

Jangan lupa temujanji kita ya...!

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2...

Haii kawan2 yang dirahmati Allah SWT sekalian...

Kita review balik esok malam ada match apa yang penting..heh


PUSINGAN KEDUA KELAYAKAN PIALA DUNIA 2014 ZON ASIA

Esok match second leg antara Malaysia VS Singapura

Masa : 8.45pm
Tempat : Stadium Nasional Bukit Jalil
Tarikh : 28 Julai 2011 (Khamis)
LIVE TV : TV1 or TV2 (hehe xpasti plak), ASTRO pun ada kalau xsilap

JANGAN LUPA SOLAT !!!, bola2 gak...hoho

Match first leg yang lepas, Malaysia tumpas ( 3-5 ) dekat Singapura, jadi harapannya menang ( 3-0 ) kali ni ya...itu ramalan saya...hehe

InsyaAllah, kawan2 target berapa plak..? hoho
Yang dah ADA TIKET, jgn lupa beli, yang TAK ADA TIKET kalau esok ada jual & punyai kelapangan masa boleh lah beli...hehe


Yang MEMANG TAK ADA TIKET macam den nie, doa yang mampu ku kirimkan kepada pemain2 Malaysia...



Yang ADA DI STADIUM nanti, jangan lupa plak beri sorakan, tepukan, doa  & jangan booo plak ya...
Yang ADA JERSI MALAYSIA, jangan lupa pakai plak...hoho

Tak silap den, masa Mas vs Liverpool that time Safee Sali score, dia nak sambut jaringan gol tu macam tiba2 tak jadi plak, sebab penonton rata2 pakai baju merah...adooi (kalau salah info bagi tahu)..kesian bukan...?

Jadi, kalau bukan rakyat Malaysia yang sokong siapa lagi...? huh

hee JOM SOKONG HARIMAU MALAYA...!

Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri...
~Wallahualam~

Nak belanja saya, sila klik dibawah ni ya...hehe

Saya suka yang ni, anda plak..?

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2...

Hai apa khabar semua..? hehe
Moga2 semuanya sihat2 ya, gembira & bahagia disamping keluarga...huh

hari ni saya nak cerita pasal handphone, haaa paling penting ciri2 nya...haa paling2 penting pulus nya mesti cukup...itu wajib si..

 
Tapi dah kalau nama pun mahasiswa lagi, agak2lah dalam berbelanja, sebab duit itu lebih banyak kebaikan untuk perbelanjaan masa hadapan, tapi kalau duit dah banyak it's okay lah kan..hoho

Satu perkara yang amat penting saya belajar time cuti ni, MEMANG SUSAH cari duit bila kerja sendiri, walau kerja dengan bapak sendiri...

InsyaALLAH, saya akan guna apa yang saya ada dengan sebaik mungkin...huh
Anda pun mesti macam tu gak ya...

hehe ok cerita bermula...
ok macam saya selalunya, yang utama yang saya akan tengok HARGA, ciri2 tambahan macam kamera, OS dia & so on...

Oleh kerana saya dah ada blog, kalau boleh saya nak kongsikan apa yang berlaku sekeliling dekat blog that's why perlu sangat kamera...hehe
Tapi privasi xlah kan...huhu

Kalau saya baca dulu, menilai harga, ori atau x, ada warranty x...ermm mungkin sebab saya ada pengalaman beli handphone sebelum ni, jadinya itu antara perkara yang saya titik beratkan...

Cumanya kali ni, saya lebih pentingkan kamera, sebab saya dah kehilangan barang kesayangan gak, & handphone saya yang lama rosak..ermmm full of memories ...sebab itu saya utamakan perkara yang saya tahu sikit2...

Lagipun pengeluar2 handphone dah banyak keluarkan ciri2 yang hebat2, kita je kena jelas & faham apa yang kita nak..







sekadar beberapa logo je yang saya upload...

Dekat sini saya nak cerita pasal ciri2 Samsung Galaxy Ace S5830 yang ada kamera 5 MP, 2592x1944 pixels, autofocus, LED flash...haa faham x..? hehe

Then, saya tengok plak Display handphone tue...macam yang tertera (contoh)....


Type TFT capacitive touchscreen, 16M colors
Size 320 x 480 pixels, 3.5 inches
- Gorilla Glass display
- Multi-touch input method
- Accelerometer sensor for UI auto-rotate
- Touch-sensitive controls
- TouchWiz v3.0 UI










Bukan tu je, OS (Operating System) pun saya tengok, saya ada dengar2 kawan saya cerita pasal benda nie, jadi diorang cakap Android lebih bagus sebab banyak benda2 menarik & baru untuk dicuba & digunakan...

Apa2 pun semua itu terpulang pada pengguna dan pembeli lah kan, maksudnya apa yang korang nak sebenarnya untuk beli sesuatu produk sebagai contoh handphone...

Untuk lebih lanjut anda boleh baca contoh artikel link ni, jangan lupa tengok bateri gak ya...http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_ace_s5830-3724.php 

Kalau boleh tengoklah harga semasa dekat internet, ada gak web yang sediakan perkara macam ni...



Rajin2kanlah baca benda2 macam ni, banyak lagi link2 yang ada ceritakan dengan jelas perkara2 macam ni, jangan malu bertanya dengan empunya kedai telefon atau member2 yang pro benda2 macam ni...

Jadi, nak tengok Android vs Symbians mana lebih bagus bolehlah baca tambahkan ilmu ya, hehe sebab saya biasa dengar tentang dua OS ni...tambahan plak, saya pun pernah guna kedua-dua OS ni...jadi apa lagi, Jom baca...! Membaca kan budaya kita...
http://www.techbusy.org/blog/android-vs-symbian-operating-system/
Link ni ada ceritakan apa yang saya bebel dekat atas tu pasal OS...

Sebelum anda nak beli handphone gak, jangan terburu-buru, survey macam saya cakap dekat atas tu, tapi saya ingatkan kembali jangan lupa untuk survey harga dulu ya di beberapa kedai, ORI tu mesti, maksudnya macam http://www.samsung.com/my/ handphone diorang setakat ni memang semua ORI tak ada AP (Allowing Permit), tanya plak warranty biasanya satu tahun untuk ORI... sebab baru2 ni ada produk yang sama tapi xserupa macam Samsung ni, diorang ada buat yang tiruan punya, thats why mesti tanya warranty & banyak lagi...

Biasanya saya akan masuk banyak kedai, itu pun untuk pastikan saya selesa dengan Tauke kedai & puas hati, biar mudah & senang kalau ada apa2 masalah...kalau hati saya rasa ok dekat kedai tu then saya pun proceed untuk tanya lebih lanjut...Jangan mudah tertipu plak...!

Selalunya Tauke yang baik2 ni, diorang akan terangkan tentang sesuatu handphone dengan seronok sampai saya pun banyak tahu, bakal pembeli handphone pun mestilah berilmu gak nak tanya2 ni, yang penting mesti faham & jelas okkayy...! Kalau xyakin janganlah beli dulu....

Handphone yang mahal2 ni biasanya diorang dah ada processor diorang sendiri, dah macam PC or Laptop kan...? huhu, tahu x apa tu...? Sebenarnya banyak artikel cerita pasal benda2 macam nie...huhu, kalau rajin kenalah search di google...huh, lebih banyak anda explore, lebih banyak ilmu yang anda akan dapat...

Saya harap, segala penceritaan saya dapatlah bantu kawan2 ya, yang penting mesti BIJAK dalam membuat pilihan...!

Yang penting tujuan asal beli handphone, jangan nak bergaya tapi duit xda ya...
Jangan ikut kawan sangat...huuuu
Kadang2 hidup xperlu updated sangat, sebab [duit tu lebih penting nak digunakan, haaa macam saya nak sambung belajar kenalah simpan duit...bekalan masa hadapan...

Kalau ada salah tegur2 ya...saya merayu itu...!

Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri...
~Wallahualam~

Nak belanja saya, sila klik dibawah ni...hehe







Isnin, 25 Julai 2011

Merokok Dari Pandangan Islam

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2...


Keputusan:
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 telah membincangkan Hukum Merokok Dari Pandangan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa merokok adalah haram dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudharatan.

Keputusan (English) :

Smoking From The Perspective Of Islam
Decision:

The 37th Muzakarah (Conference) of the Fatwa Committee National Council of Islamic Religious Affairs Malaysia held on 23rd March 1995 has discussed on smoking from the perspective of Islam. The Committee has decided that smoking is prohibited in Islam because it is harmful.


Keterangan/Hujah:

1. Isu tabiat merokok ini timbul adalah hasil Seminar Pembasmian Tabiat Merokok anjuran Persatuan Perubatan Islam Malaysia (PPIM) pada 2 November 1994 di mana telah meluluskan resolusi untuk menubuhkan badan bertindak kebangsaan bagi memerangi tabiat merokok di kalangan rakyat Malaysia.

2. Pada masa kini jumlah perokok sama ada di negara maju atau negara membangun masih begitu besar, walaupun berbagai usaha telah dibuat oleh Kerajaan serta juga badan-badan sukarela bagi menyedarkan orang ramai tentang bahayanya merokok kepada kesihatan.

3. Pihak kerajaan telah membelanjakan banyak wang untuk merawat berbagai jenis penyakit yang dikaitkan dengan tabiat merokok terutamanya penyakit kanser, barah paru-paru serta penyakit jantung.

4. Kajian perubatan telah dapat membuktikan bahawa setiap batang rokok mengandungi 6 hingga 8 mg nikotin dan setiap sedutan asap rokok sebenarnya kita menghidu 4,000 jenis bahan kimia, hamper kesemuanya boleh memudharatkan badan manusia.

5. Merokok boleh mengganggu kesihatan, menghilangkan nafsu makan, merosakkan anggota badan, melemahkan jantung, kanser, barah paru-paru, gangguan pernafasan dan merosakkan otak.

6. Hukum merokok pada pandangan Islam seperti berikut :

(a)Sebahagian ulamak berpendapat merokok adalah harus kerana tidak sabit tentang kemudharatan atau mabuknya. Mereka juga bersandar kepada kaedah “ Asal Sesuatu Itu Adalah Harus “

(b)Setengah ulamak berpendapat merokok adalah makruh iaitu dikaitkan dengan bawang merah dan bawang putih di segi baunya.

(c)Ramai daripada ulamak berpendapat merokok hukumnya haram kerana ianya jelas memudharatkan kesihatan, membazir dan mensia-siakan harta serta dikategorikan sebagai satu perkara keji.

(d)Nash-nash Al-Quran dan hadith seperti berikut adalah menjadi asas kepada penetapan hukum:

Maksud firman Allah swt dalam surah al-Baqarah ayat: 195 " Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan " ...

Artikel yang menarik ini saya peroleh dari http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/merokok-dari-pandangan-islam

Alhamdulillah kebanyakan sahabat2 saya dah mula kurangkan tabiat merokok, Tahniah saya ucapkan...!
Anda bila lagi...?

Hidup yang sihat semuanya bermula dengan anda..
Saya yakin anda adalah Insan yang bijak...
Jangan susahkan orang lain kerana merokok...!
Fikir2kan dan selamat beramal ya....

Kalau ada silap & salah, jangan lupa untuk tegur ya...
Saya merayu itu...!

Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri...
~Wallahualam~

Jom kongsi artikel ni...









Ahad, 24 Julai 2011

Selamat Hari Jadi Kak...

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2... Hari nie saya nak ucapkan Happy Birthday @ Hari Ulangtahun Kelahiran kepada kakak sulung saya Puan Rafidah binti Hj. Abd Ghafar yang ke-36..

* Moga dipanjangkan umur
* Dimurahkan rezeki
* Dipermudahkan segala urusan
* Dikuatkan iman dalam menempuh segala dugaan
* Gembira bersama anak2 & keluarga
* Bahagia disamping suami tercinta & keluarga hingga hari kiamat InsyaALLAH
* Sentiasa kuat & tabah dalam menjalani hidup sebagai seorang  :
  isteri
anak
ibu
 cikgu
most important : umat Muhammad SAW & hamba Allah SWT
Maaf ya wish lambat...! Sayang kakpidah & all my siblings... Ini sambungan untuk kakpidah & keluargaku, hehe...Jom baca...! http://azmiagsa.blogspot.com/2011/07/aku-bukan-anak-sulung-lah.html

Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri... ~Wallahualam~ 

Qari & Qariah Malaysia Juarai Tilawah Al-Quran


KUALA LUMPUR – Qari dan Qariah dari Malaysia, Amirrahman Abas dan Suraya Abu Hassan masing-masing dinobatkan sebagai johan qari dan qariah Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa ke-53 yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, Sabtu malam.

Dengan kemenangan itu, mereka masing-masing membawa pulang hadiah wang tunai RM32,200, piala iringan, cenderamata dan sijil penyertaan yang disampaikan oleh Timbalan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Sebelum ini, Amirrahman dan Suraya muncul johan pada majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-54 di Kuching, Sarawak baru-baru ini.

Johan qari memperoleh pungutan markah sebanyak 89.26 peratus manakala johan qariah mendapat 88.33 peratus.

Sementara itu, Saudi M. Gandisa dari Filipina (88.67 peratus) dan Noor Khalidah Kaspul Anwar (88.30 peratus) dari Indonesia masing-masing muncul sebagai naib johan qari dan qariah yang melayakkan mereka membawa pulang hadiah wang tunai RM22,400, cenderamata dan sijil penyertaan.

Tempat ketiga pula dimenangi qari dari Mesir iaitu Abdel Bast Mohamed (87.88 peratus) dan qariah dari Singapura Nur Azizah Sholichin (86.17 peratus) yang melayakkan mereka membawa pulang wang tunai RM13,600, cenderamata serta sijil penyertaan.

Peserta-peserta lain menerima hadiah saguhati iaitu wang tunai RM4,800, cenderamata dan sijil penyertaan.

Majlis tilawah yang bertemakan ‘Persefahaman Asas Perpaduan Ummah’ itu berlangsung selama lapan malam sejak 16 Julai lepas dan disertai 81 peserta termasuk 50 qari, dari 50 negara termasuk Sri Lanka, Sudan, Thailand, Senegal serta Gambia.

Turut berangkat Sultanah Kedah Tuanku Haminah Hamidun.

Sementara itu, Amirrahman,29, yang bertugas sebagai guru agama di Sekolah Menengah Agama Persekutuan, Labu, Negeri Sembilan ketika ditemui pemberita selepas majlis itu berkata beliau amat bersyukur dengan kejayaan itu meskipun kurang sihat pada hari pembacaan sekaligus dapat mengharumkan nama negara di persada antarabangsa.

Beliau berkata kemenangan itu akan menjadi pendorong mendidik generasi muda agar bersungguh-sungguh untuk mendalami ilmu Al-Quran.

Suraya, 39, juga mengakui tidak menduga akan mendapat kejayaan itu setelah menjadi johan qariah pada peringkat kebangsaan dan pernah mendapat tempat naib johan peringkat antarabangsa pada 2002.

“Cita-cita saya telah tercapai untuk menjulang kejuaraan pada peringkat antarabangsa selepas berehat dari bidang tilawah selama sembilan tahun,” katanya yang berasal dari Kuala Pilah, Negeri Sembilan.

Majlis tilawah itu diadili oleh 15 Jemaah Hakim yang dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Othman Mustapha, manakala timbalannya ialah Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan Insan) JAKIM Razali Shahabuddin. – BERNAMA

saya peroleh berita yang menarik ini dari http://mynewshub.my/bm/2011/07/24/qari-qariah-malaysia-juarai-tilawah-al-quran/ 

Walaupun tengok secara LIVE Majlis Penyampaian pada last2 minute, sangat seronok...
Alhamdulillah Malaysia punyai ramai pelapis yang hebat2 dalam bidang Tajwid, Tarannum, Fasohah & sebagainya...

Jadi tunggu apa lagi kawan2, banyak video2 belajar Tarannum & lain2 dari Youtube & sebagainya....

Amat rugi kalau tak punyai ilmu dalam bidang Tajwid & sebagainya, bacalah Al-Quran selalu ya...!

Kalau kita yang Islam dari lahir tapi tak mengamalkannya, jadi siapa pula ya..?
Fikir2kan & selamat beramal...

Pesanan untuk pemilik blog & sahabat2 sekalian...

Kalau ada salah tegur2 ya, saya merayu itu...!

Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri...
~Wallahualam~ 

 

Sabtu, 23 Julai 2011

Aku bukan anak sulung lah...

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2...

Haai...haa siapa anak sulong..? hoho..
Yang pasti saya bukan anak sulung...hehe

Saya berminat nak kongsi topik ni, sebab kagum dengan mereka2 yang memang anak sulung, lainlah kalau anak tunggal, dialah sulung dialah bongsu dan bermacam-macam dialah...

Saya juga ada mengkaji sikap anak2 sulung sama ada yang pertama dalam keluarga, lelaki atau perempuan pertama dalam adik beradik & bla...bla...bla..., saya lihat diorang memang hebat lah, jarang cakap 'tak' apabila disuruh & sebagainya...


 Tanggungjawab jaga adik, memasak, membasuh, tolong makbapak, pergi kedai & sebagainya...kebanyakan memang diorang yang dipertanggungjawabkan...

Adapun perkara macam ni hanya sebahgian sahaja anak sulung yang buat, yang lain mungkin adik2 diorang or maid diorang yang buat...haha

Yang pastinya, dalam keadan normal anak pertama juga lah yang memberi contoh untuk adik2 & yang paling penting kebanggan ibubapa, yerlah anak sulung kan...

Akademik kena mantap, sahsiah mesti terpuji, kadang2 kewangan pun diorang yang tanggung, senang cerita hampir sebahagian nya memang diorang yang buat & kena jadi tauladan...


Ada yang saya dengar, anak sulung ni berhenti sekolah semata-mata nak cari sesuap nasi untuk ahli keluarga & paling sadis cari duit untuk pastikan adik2 yang lainnya mampu untuk terus belajar,
diorang kata jangan jadi macam dia nanti, tak ada pelajaran...

jadi mekanik
kerja kedai makan

Tapi apa yang kita dah balas dekat anak sulung dalam adik beradik kita, tak kisahlah lelaki atau perempuan...
Tak kan bila kita dah berjaya kita lupa pengorbanan mereka..? huh, ada juga yang berlaku macam tu...
moga2 dijauhkan dari kita semua sikap2 sebegini negatif...Amin Ya Rabb

Mereka sanggup back up adik beradik yang lain kalau kena marah, catu perbelanjaan untuk pastikan adik diorang happy...erm..

Tapi, kebanyakan sikap anak sulung yang saya perhatikan :

1-banyak cakap sebab sayang sangat adik2 & keluarga,
2-semangat kuat,
3-diorang rasa keperitan makbapak diorang dalam cari rezeki,
4-sanggup berkorban,
5-jarang membantah atau cakap 'tak',
6-sanggup kerja tolong makbapak
7-diorang amat sayang adik beradik
8-Diorang yang dipersalahkan klau apa2 berlaku dekat adik2 diorang
 n byk lagi sebenarnya...


 


Tapi tulah cabaran bagi seorang anak sulung dalam keluarga, anak sulung lelaki atau sulung perempuan...!
Walaupun mengeluh tapi jarang mengeluh depan makbapak, yang pasti diorang memang buat yang terbaik gila dalam apa jua untuk keluarga & berusaha menjadi contoh yang memang terbaik..!

Disini saya nak tujukan ucapan anak sulung dekat bapa saya, dia anak lelaki pertama dalam keluarga...
Saya lihat dia pegang tanggungjawab penuh dedikasi & banyak berkorban...
Dia cakap 'jangan berkira sangat dengan adik beradik', saya ingat ayat tu sampai sekarang...ermm
LOVE U MakAbah..!
Saya sayang my siblings juga & most important my twins...!


Kadang2 diorang lah yang selalu menangis macam mana nak selesaikan masalah walau sekecil-kecil zarah...


Tapi diorang yakin, Allah sentiasa bersama mereka...
Saya memang tabik !! diorang yang survive untuk adik2 diorang, moga segala titik peluh mereka dibalas dengan kebaikan oleh adik-beradik yang lain..InsyaALLAH


Yang punyai ruang & peluang yang kukuh tu, belajar betul2 ya, jangan lupa jasa ibubapa & adik-beradik ya...
bersyukur dengan apa yang ada okkayy...!!

Sumber Imej : Google
Idea : Pemilik blog

Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri...
~Wallahualam~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mantap tak?