Rabu, 27 Julai 2011

Saya suka yang ni, anda plak..?

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2...

Hai apa khabar semua..? hehe
Moga2 semuanya sihat2 ya, gembira & bahagia disamping keluarga...huh

hari ni saya nak cerita pasal handphone, haaa paling penting ciri2 nya...haa paling2 penting pulus nya mesti cukup...itu wajib si..

 
Tapi dah kalau nama pun mahasiswa lagi, agak2lah dalam berbelanja, sebab duit itu lebih banyak kebaikan untuk perbelanjaan masa hadapan, tapi kalau duit dah banyak it's okay lah kan..hoho

Satu perkara yang amat penting saya belajar time cuti ni, MEMANG SUSAH cari duit bila kerja sendiri, walau kerja dengan bapak sendiri...

InsyaALLAH, saya akan guna apa yang saya ada dengan sebaik mungkin...huh
Anda pun mesti macam tu gak ya...

hehe ok cerita bermula...
ok macam saya selalunya, yang utama yang saya akan tengok HARGA, ciri2 tambahan macam kamera, OS dia & so on...

Oleh kerana saya dah ada blog, kalau boleh saya nak kongsikan apa yang berlaku sekeliling dekat blog that's why perlu sangat kamera...hehe
Tapi privasi xlah kan...huhu

Kalau saya baca dulu, menilai harga, ori atau x, ada warranty x...ermm mungkin sebab saya ada pengalaman beli handphone sebelum ni, jadinya itu antara perkara yang saya titik beratkan...

Cumanya kali ni, saya lebih pentingkan kamera, sebab saya dah kehilangan barang kesayangan gak, & handphone saya yang lama rosak..ermmm full of memories ...sebab itu saya utamakan perkara yang saya tahu sikit2...

Lagipun pengeluar2 handphone dah banyak keluarkan ciri2 yang hebat2, kita je kena jelas & faham apa yang kita nak..







sekadar beberapa logo je yang saya upload...

Dekat sini saya nak cerita pasal ciri2 Samsung Galaxy Ace S5830 yang ada kamera 5 MP, 2592x1944 pixels, autofocus, LED flash...haa faham x..? hehe

Then, saya tengok plak Display handphone tue...macam yang tertera (contoh)....


Type TFT capacitive touchscreen, 16M colors
Size 320 x 480 pixels, 3.5 inches
- Gorilla Glass display
- Multi-touch input method
- Accelerometer sensor for UI auto-rotate
- Touch-sensitive controls
- TouchWiz v3.0 UI










Bukan tu je, OS (Operating System) pun saya tengok, saya ada dengar2 kawan saya cerita pasal benda nie, jadi diorang cakap Android lebih bagus sebab banyak benda2 menarik & baru untuk dicuba & digunakan...

Apa2 pun semua itu terpulang pada pengguna dan pembeli lah kan, maksudnya apa yang korang nak sebenarnya untuk beli sesuatu produk sebagai contoh handphone...

Untuk lebih lanjut anda boleh baca contoh artikel link ni, jangan lupa tengok bateri gak ya...http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_ace_s5830-3724.php 

Kalau boleh tengoklah harga semasa dekat internet, ada gak web yang sediakan perkara macam ni...



Rajin2kanlah baca benda2 macam ni, banyak lagi link2 yang ada ceritakan dengan jelas perkara2 macam ni, jangan malu bertanya dengan empunya kedai telefon atau member2 yang pro benda2 macam ni...

Jadi, nak tengok Android vs Symbians mana lebih bagus bolehlah baca tambahkan ilmu ya, hehe sebab saya biasa dengar tentang dua OS ni...tambahan plak, saya pun pernah guna kedua-dua OS ni...jadi apa lagi, Jom baca...! Membaca kan budaya kita...
http://www.techbusy.org/blog/android-vs-symbian-operating-system/
Link ni ada ceritakan apa yang saya bebel dekat atas tu pasal OS...

Sebelum anda nak beli handphone gak, jangan terburu-buru, survey macam saya cakap dekat atas tu, tapi saya ingatkan kembali jangan lupa untuk survey harga dulu ya di beberapa kedai, ORI tu mesti, maksudnya macam http://www.samsung.com/my/ handphone diorang setakat ni memang semua ORI tak ada AP (Allowing Permit), tanya plak warranty biasanya satu tahun untuk ORI... sebab baru2 ni ada produk yang sama tapi xserupa macam Samsung ni, diorang ada buat yang tiruan punya, thats why mesti tanya warranty & banyak lagi...

Biasanya saya akan masuk banyak kedai, itu pun untuk pastikan saya selesa dengan Tauke kedai & puas hati, biar mudah & senang kalau ada apa2 masalah...kalau hati saya rasa ok dekat kedai tu then saya pun proceed untuk tanya lebih lanjut...Jangan mudah tertipu plak...!

Selalunya Tauke yang baik2 ni, diorang akan terangkan tentang sesuatu handphone dengan seronok sampai saya pun banyak tahu, bakal pembeli handphone pun mestilah berilmu gak nak tanya2 ni, yang penting mesti faham & jelas okkayy...! Kalau xyakin janganlah beli dulu....

Handphone yang mahal2 ni biasanya diorang dah ada processor diorang sendiri, dah macam PC or Laptop kan...? huhu, tahu x apa tu...? Sebenarnya banyak artikel cerita pasal benda2 macam nie...huhu, kalau rajin kenalah search di google...huh, lebih banyak anda explore, lebih banyak ilmu yang anda akan dapat...

Saya harap, segala penceritaan saya dapatlah bantu kawan2 ya, yang penting mesti BIJAK dalam membuat pilihan...!

Yang penting tujuan asal beli handphone, jangan nak bergaya tapi duit xda ya...
Jangan ikut kawan sangat...huuuu
Kadang2 hidup xperlu updated sangat, sebab [duit tu lebih penting nak digunakan, haaa macam saya nak sambung belajar kenalah simpan duit...bekalan masa hadapan...

Kalau ada salah tegur2 ya...saya merayu itu...!

Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri...
~Wallahualam~

Nak belanja saya, sila klik dibawah ni...hehe







4 ulasan:

NABIL berkata...

:P duit2..... di mane ko duit :P

Azmi Agsa berkata...

duit baki ada pada nabil...hehe, kau lambat pulang, aku mintak duit raya...ngeh2x

.*.WiE.*. berkata...

henpon ni mmg best.. saya dah sambar satu buat raya..

salam perkenalan..

Azmi Agsa berkata...

Wie : salam perkenalan...salam syawal...ehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mantap tak?