Rabu, 3 Ogos 2011

Boleh ke merokok puasa2 ni...haishh

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2...

Salam Ramadan2 Al-Mubarak sahabat2 sekalian...
Puasa pun dah masuk 3 hari penuh dah kan..huhu

Nak cerita satu perkara, hari ni jalan2 ternampak seorang brader ni hisap rokok klau xsilap lah kan...
yang menjadi persoalan, InsyaALLAH dia Islam Melayu, tapi kan bulan puasa...adooii, terdiam saya berfikir sejenak apakah benar yang saya lihat sebentar tadi...huuu

 Gambar hiasan...

Saya pernah post artikel Merokok Dari Pandangan Islam...Baca dulu ya...
Dan saya daripada tadi membelek-belek ada tak artikel mengenai persoalan yang bermain di minda saya....

Jadi saya ada cari & baca serba sedikit artikel seperti yang tertera, nak baca tolong lah kilk ya seperti di bawah :

1) http://konsultasisyariah.com/rokok-membatalkan-puasa ,
2) http://banjarmasin.tribunnews.com/read/artikel/2011/8/1/93409/Mengapa-Merokok-Membatalkan-Puasa ,
3) http://namakugusti.wordpress.com/2010/08/18/apakah-merokok-termasuk-pembatal-puasa/ ,

Anda juga boleh dengar video2 yang bercerita serba sedikit tentang perihal rokok ini...dengar ya :

1) http://www.youtube.com/watch?v=S5yfAsj8QAk
2) http://www.youtube.com/watch?v=w3Sdij6Gylo&feature=related
3) http://www.youtube.com/watch?v=N_c_JmQ3hrY&feature=related

Banyak gak iklan2 dalam Youtube ajak berhenti merokok, kesan, bahaya rokok & tips berhenti rokok, Jom tengok, dengar & fahamkan :

1) http://www.youtube.com/watch?v=AAOMzhx06Bg
2) http://www.youtube.com/watch?v=yJuIc4ib6y8
3) http://www.youtube.com/watch?v=lEpKtbVSF-8
4) http://www.youtube.com/watch?v=c5AN0Tb2PqE
5) http://www.youtube.com/watch?v=WxDLW-Fsu9g&feature=related
6) http://www.youtube.com/watch?v=nPjh7SZaCuQ&feature=related
7) http://www.youtube.com/watch?v=SISFL8JOhZ8&feature=related

Saya juga ada search tentang tips2 berhenti merokok ni, antaranya adalah :

1) http://www.blogkesihatan.com/berhenti-merokok-3-minggu-bagaimana-arman-bin-suboh-melakukannya
2) http://www.smartconsumer.my/index.php?option=com_content&view=article&id=165%3Afaq-penyakit-lazim-&catid=31%3Akesihatan&Itemid=18


Hehe kalau ada artikel2 atau video yang menerangkan perkara2 yang bermain di fikiran saya ni tolong bagitahu saya ya, yelah saya juga memang tak sempurna, takut2 terbagi input yang salah ke & sebagainya...
Saya Merayu pada sahabat2 sekalian...!

Jadi saya merayu Jom Berkongsi !!! sebab SHARING is CARING, CARING is LOVING...hehe



Saya juga banyak sediakan artikel2 seperti yang tertera di atas & diselitkan dengan video2, yelah dah malam kan mesti ramai yang tak rajin membaca macam saya ni, jadi saya selitkan lah dengan video2 yang menarik ni...

Saya mohon maaflah kalau ada tersilap info2 ya...! kalau ada nak BETULkan & TAMBAH lagi bagus, saya suka & amat alu-alukan...huhu

Pendapat saya, Rokok tu memang dah HARAM kan, jadi MEROKOK dalam bulan puasa pun HARAM lah kan...jadi batal lah puasa kita, betul x? Kalau xbetul tolong2 tegur saya ok...!

Jadi berpuasa juga merupakan salah satu cara untuk kita berhenti merokok...jadi fikir2kan ya...
Berhenti sebelum dia membunuh, ataupun kita yang membunuh dia...!
Segala pilihan di tangan anda...


Jadi tunggu apa lagi...? Selamat beramal di bulan yang penuh barakah ini ya...

Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri...
~Wallahualam~

Nak belanja saya, sila klik iklan dibawah ni ya...



6 ulasan:

.: Mr Aril :. berkata...

rokok itu haram..

amir aizat berkata...

jalan terbaik utk berhenti,huhu

Farhah Azman berkata...

rokok itu tak bagus tapi kalau ada yang merokok time puasa mcmne? maksud sy, dia puasa mcm org laen tp dia cuma merokok je.. bila sy tye,ko pose tak, dye kata pose.. then dia kata tak batal pun pose kalau hisap rokok..err..tu mcm ne lak?

Azmi Agsa berkata...

saudari farhah azman, huhu rokok itu haram hukumnya...then, bila dah rokok puasa2 ni haram hukumnya, & terbatal jadinya...

cuba baca dalam artikel yang saya selitkan antaranya ni http://namakugusti.wordpress.com/2010/08/18/apakah-merokok-termasuk-pembatal-puasa/ ,
atau sila bc artikel saya Merokok dari pandangan Islam seperti yang tertera...hehe, tentang soalan saudari tu ada penerangan nya dalam artikel2 yg saya selitkan tue..

syufaa berkata...

aiyooo.
sudah terang lagi bersuluh.
dah tentu merokok tu haram.
hehehe. tapi xboleh nk ckp pape.
maybe dia tak tahu or
tau tp buat2 tak tahu. :)

Farhah Azman berkata...

hee..terima kasih..minta share yer..:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mantap tak?