Rabu, 10 Ogos 2011

Pisang oh pisang

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera kawan2...

Salam Ramadan2 Al-Mubarak yang ke-10 hari ni sahabat2 sekalian...

Hari ni nak cerita pasal khasiat pisang ni...menarik tau...!
Dah lama nak cerita sebab pernah tengok match Rafael Nadal lawan Roger Federer...

Si Rafa ni makan pisang tak silap masa diorang berhenti rehat, tak kisahlah rehat nak tukar servis atau pun tukar set game, saya pun tengok berulang kali betul ke mamat ni makan pisang...

Kalau tak salah tekaan saya memang dia makan pisang...hehe


Ini antara fakta tentang pisang yang korang mesti tahu...Klik SINI & SINI...

Antara kelebihan pisanag ni antaranya :

1) TEKANAN: Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira..

2) SEMBELIT : Tinggi kadar fiber, dapat membantu program diet untuk mengempiskan bahagian perut. membantu mengatasi masalah tanpa ber-efek murus-murus.
(INI SAYA AMALKAN KALAU SEMBELIT, MEMANG BERHASIL)

3) STRES : Potasium merupakan mineral penting yg dapat menormalkan detak jantung, mengirim oksigen ke otak dan mengendalikan kadar cairan tubuh. Saat kita sedang mengsemulajadi STRES (gangguan pikiran yg dapt mengakibatkan gangguan badan), tingkat metabolisme mjd naik, dan karenanya terjadi pengurangan kadar potasium. Ini dapat dikendalikan dengan makanan ringan dari pisang yg kaya dgn kadar potasiumnya.

4) PMS: Lupakan pil-pil hospital – makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mud anda.

nak tahu lebih tentang pisang kena lawati wanmus.com & http://soleh.net/2007/06/14/khasiat-buah-pisang/ ...

Pisang ni juga banyak kegunaannya, daripada buahnya, daun pisang tu sendiri, batang pisang & jantung pisang...semua bahagian ada kegunaan masing....nak tahu Klik di http://anizyn.blogspot.com/2008/10/khasiat-pisang-1001-khasiat-kaya.html...

Yang penting sedap sangat2 kalau dimasak dengan betul caranya macam gambar dekat bawah ni...




Huhu sedap bukan...? Banyak rupanya jenis masakan yang boleh dibuat dengan buah serta jantung pisang, mantep & menarik lah...huhu
Di sini saya juga ada sertakan juga link tentang fakta menarik mengenai pisang...
OOuh best plak membaca di http://mran3238.wordpress.com/2010/06/18/10-fakta-tentang-pisang/...

*Pisang ni ada yang sedap dimakan begitu saja & ada juga yang sedap dimakan apabila telah digoreng...
kalau dirumah saya atau di Johor ni biasanya saya makan dengan cicah sambal kicap, kalau tak tahu kenalah tanya di ruang komen ni ya....



*Alhamdulillah di rumah saya iaitu di kampung, pisang ni memang banyak ditanam, jarang sekali saya lihat orang2 kampung yang membeli pisang di kedai kecuali yang telah digoreng, mereka lebih gemar tanam sebab mudah, modal tak banyak, yang penting kena ada ruang & tanah yang sesuai untuk tanaman...


*Hebat bukan kuasa Allah SWT yang mencipta segala sesuatu, cuma kita manusia yang hidup di Malaysia ni kadang2 terlalu memilih tak nak makan buah-bauahn tempatan tapi nak epal & anggur yang berlebih2 plak...



Ok, nak tahu apa yang saya jual cuti2 ni, boleh lah klik link ni http://jombeliproduk.blogspot.com/ ...
Nak tempah dekat saya pun boleh, jangan lupa tu...!

Nak tahu tentang buku kanak2 atau tutorial jahit baju ke & sebagainya boleh lah klik link blog kakak saya ni http://zakiahags.blogspot.com/ ...

Yang Baik itu datang dari Maha Pencipta, Yang Buruk itu kelemahan & kekhilafan diri sendiri...
~Wallahualam~

Dah lepas baca, sila klik iklan dibawah ni ya...






3 ulasan:

.: Mr Aril :. berkata...

pisang..pisang..pisang...

ni rahsia ko selama nie.haha

Azmi Agsa berkata...

shahril, xsilap aku Tun M pernah ckp dia amlkan mkn pisang untuk kuatkan ingatan, jadi amalkan ya...sedap kot

Solihin Zubir berkata...

sy suka pisang..

n sgt suka goreng pisang..

malah ada pokok pisang blkg rumah..

dan ayah ada ladang pisang.. wahh.. haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mantap tak?